Македония сменя учебниците по история. След като София и Скопие се

...
Македония сменя учебниците по история. След като София и Скопие се
Коментари Харесай

Македония ще поправя грешките в учебниците по история

Македония сменя учебниците по история. След като София и Скопие се схванаха да изчистят недоразуменията в предишното, македонският министър председател даде обещание, че те ще бъдат отстранени и от уроците на учениците. „ Във всички нови издания ще бъдат отстранени грешките, които стават причина, меко казано, за неприятности”, съобщи Зоран Заев, министър-председател на Македония.

Той даде обещание, че българите към този момент няма да бъдат наричани фашисти. А поруганите войнишки монументи в Македония ще бъдат възобновени.

Какво, обаче, ще написа в новите учебници за цар Самуил? Премиерът се измъкна от тематиката като политик - с обяснението, че е политик, а не историк, и не може да се бърка. „ Вероятно разногласието ще остане безконечен - чий цар е Самуил? Това е нашата обща европейска история. Когато обръщаме взор обратно към историята, дано виждаме опция за обединение”, разяснява македонският министър председател, представен от Нова телевизия.

Но не всички в Македония видяха тази опция. Заради фотосите пред паметника на Самуил в София, рецензиите към премиера заваляха като удари при пердах в Народното събрание. Тогава - поради единодушието с албанците, в този момент - поради отстъпките пред българите - опозицията назова Заев изменник.

И породи въпросът: дали договорът, който той и Бойко Борисов ще подпишат на Илинден, няма да докара до ново въстание. Въпреки ударите, Заев има вяра, че за доближаването с България множеството македонци мислят като него.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР